Podzim na poli a v chalupě

Akce
20 Kč (společná s prohlídkou domu z Loubí)

tradiční podzimní práce, letos se zaměřením na zpracování a využití brambor

Každodenní práce je i naším údělem. Naši předkové, staříčci a stařenky se od jara lopotili na svých kamenitých políčkách s očekáváním dobré sklizně. V druhou zářiovou sobotu se zaměříme na sklizeň zemáků – brambor a jejich využití při přípravě tradičních pokrmů. V minulosti se brambory kopaly nebo vyorávaly později, obvykle až po svátku sv. Václava. Hned na poli se třídily do košů podle velikosti na hrubé (velké), sadbové a drobné, které se spolu s pokopanými musely spotřebovat nejdříve, než se mohly zkazit nebo seschnout.

Stavení se pomalu připravovala na dlouhé zimní období. Hospodyňky krouhaly a nakládaly zelí do škopků, které bylo až do pozdního jara spolu se zemáky nejčastější složkou potravy Valachů. Děvčata chodívala hrabat listí na podestýlku dobytku, hospodář s pacholky zajišťoval zásoby dřeva k topení. Dlouhé krkošky se řezaly na krátká polena, která se ukládala kolem celého stavení. Podruhé se stříhaly ovce.

Právě tyto práce raného podzimu nabídne návštěvníkům sobota 14. září na Valašské dědině.

Po celodenní práci bylo potřeba se dobře najíst. Ochutnávku tradičních pokrmů z brambor nabídnou naše kuchařky na v chalupě z Velkých Karlovic – Miloňova. V usedlosti z Nového Hrozenkova čp. 10 Vám hospodyně připraví na zelných listech podlesníky a ve vedlejším domě se budou péct placky z vařených brambor na plotně sporáku.  

Jak se na Valašsku říká, nebylo by roboty, aby se při ní nezpívalo. Začalo se na „vesno“ při prvních pracích na poli se celý kraj od Javorníků až za Hostýnské vrchy ozýval zpěvem, po celé léto až do pozdního podzimu. Tradiční náladu navodí gajdoš Petr Sovják z Neubuze spolu s hudeckou muzikou Pazúr, která zahraje jak k práci, tak hostům pro potěšení.

Potěší nás, přijdete-li si s námi v sobotu 14. září společně zavzpomínat na podzimní čas s pracemi, které se z našeho života vytratily, potěšit se, zazpívat si a třeba i něco zakousnout z tradiční valašské kuchyně.

Oživené objekty 

 

VSTUPNÉ

základní: 100 Kč  • snížené: 80 Kč • dětské: 50 Kč • rodinné: 200 Kč

Plakát

 

Národní muzeum v přírodě

Úvodní stránka