Koblihy

ONLINE Z MUZEA PRO VÁS
20 Kč (společná s prohlídkou domu z Loubí)

z cyklu MASOPUST SA KRÁTÍ...

„V Hážovicích měli na Vrbovej hospodu Chuději a tam sa smažily koblihy, ale jaké! Půl Rožnova na ně chodilo, ale nikomu nechceli řéct, jak ích dělajú.“

To my se s Vámi rádi podělíme o recept i návod, jak si masopustní koblihy usmažit doma. Však je na čase, masopust se krátí…

Poslední čtvrtek masopustu se kvůli zvýšené konzumaci mastných pokrmů nazýval tučný. Kdo se totiž před nastávajícím dlouhým velikonočním půstem do sytosti nenajedl, ten už pak neměl příležitost.

Koblihy zadělané z mastného kynutého těsta, plněné povidly a smažené na másle, sádle nebo i bukvicovém oleji byly typickým masopustním jídlem. Dělávaly je v mnoha domácnostech, jen ti nejchudší je kvůli nedostatku tuku nahrazovaly pečenými trnkovými buchtami. Koblihy se jedly jako sváteční pokrm pouze o masopustu, jindy ne.

Jako výslužku si je odnášely i maškary obcházející stavení v obci. Na jižním Valašsku napichoval koblihy, ale i klobásy nebo kusy uzeného masa na rožeň – dřevěnou hůlku ve tvaru šavle – pohřebenář  a odnášel si je domů.

A co Vy? Už jste někdy ochutnali domácí koblihy? Vyzkoušejte je podle našeho videoreceptu.

Národní muzeum v přírodě

Úvodní stránka