Velikonoční pečení s Aničkou

Tradičně jsme v Zubrnicích před velikonočními svátky vynášeli Smrtholku a s folklórními soubory oslavovali zpěvem a tancem příchod jara. Zdobily se kraslice, pletly pomlázky a hospodyně Anička pekla mazance v kachlovém sporáku.

Zkuste si mazanec upéct sami doma podle jejího receptu:

  • Suroviny:

1kg mouky, 40g droždí, ½ l mléka, 200g tuku (oleje), 150g cukru krupice, rozinky, špetka soli, 2 vejce a 1 žloutek (1 oddělený bílek ponecháme na potření bochánku před pečením)

  • Příprava:

V části mléka zmladíme droždí se 40g cukru a hrstkou mouky. V míse utřeme nahřátý tuk s cukrem a vejci a žloutkem. Do ostatního mléka dáme rozpustit sůl. Mouku přidáme k utřenému tuku (část si ponecháme na vypracování těsta na vále). Přilijeme kvásek, mléko se solí a nejprve těsto vymícháme v míse. Nenechte se mýlit, že těsto je zprvu řidší a postupně mícháním zhoustne. Pak je přeložíme na vál a vypracujeme rukama až se nechytá válu, nakonec do něj přidáme rozinky. Vložíme zpět do mísy a necháme vykynout v teple (alespoň 1h). Po té vyklopíme na vál a zpracujeme na bochánky. Pečeme v troubě na 1500C cca 30minut.


Národní muzeum v přírodě

Úvodní stránka