Boží hod velikonoční — Osternsonntag 4. 4. 2021

Kristus vstal z mrtvých za svítání prvního dne po sobotě. Svěcení velikonočních pokrmů. Po dlouhém půstu bohatý a pestrý jídelníček, aby se každý mohl najíst dosytosti.

Ke svěcení se nosily vejce a maso, ale také různé druhy sladkého velikonočního pečiva. Beránek — symbol nevinné a čisté oběti, se do konce 19. století objevuje na stole jako masitý pokrm s přídavkem bylin.
Víte, z jakého masa se tento pokrm připravoval?

a) hovězí
b) drůbeží
c) skopové

c) Připravoval se ze skopového masa.

Nabízíme recept na variantu velikonoční nádivky, která v tento den nechybí na stole mezi posvěcenými pokrmy:

Na přípravu pokrmu potřebujete skopové maso (nejčastěji jehněčí, ale také kozlečí), někdy se používá maso telecí; často se používají vejce a jarní bylinky — přidává se hodně kopřiv, dále např. libeček nebo popenec. Vše se promíchá a přidá tuhý sníh z vaječných bílků a v troubě se to zapeče.

Národní muzeum v přírodě

Úvodní stránka