Pečeme perníky (22. prosinec)

Perník a těsto na něj jsou legendou mezi sladkostmi, ač byl zpočátku řazen mezi pikantní pochoutku dospělých, pro společné chvíle s posezením, povídáním a popíjením.

Vánoce a pečení jsou spojené s vůni typického vánočního koření. Poznáte na obrázku čtyři druhy koření?

     B)

A)     C)

     D)

Základem je dobré těsto, ve kterém se nachází med a také koření. Jedno koření se do perníkového těsta tradičně dávalo a určilo také český název perník. Víte, které?

a) skořice

b) pepř

c) vanilka

Pokud jste správně odpověděli, porozumíte původní pikantní chuti. Perník nebo také peprník se dále vyvíjel s použitím cukru až po dnešní více sladkou podobu. Výhodou bylo dříve také využití dostupné chlebové žitné mouky. Tvaroval se ručně, tlačil se do dřevěných vyřezávaných forem, později se začal vykrajovat formičkami a zdobit ořechy, mandlemi, ozdobným papírem s různými motivy, polevami, nebo se maloval z kornoutků cukrovou bílkovou polevou, což je dodnes velice oblíbené.

Koho již nebaví pečení perníčků, může si z perníkového těsta upéct tzv. „Sakrajdu“ (perníkový závin). Jako náplň použijte oblíbená švestková povidla nebo doporučujeme velice chutnou muziku z ovocných křížal, která se pojídá i s vánočkou.

Prozradíme vám recept na perník z žitné mouky, na muziku a Sakrajdu:

Návod na perníkové těsto:

Perník z chlebové žitné mouky a vepřovým sádlem

  • 500 g žitné chlebové mouky nebo 250 g žitné a 250 g pšeničné chlebové

  • 250 g prosátého moučkového cukru

  • 1 kypřící prášek

  • 1 polévková lžíce perníkového koření

V míse smíchejte všechny uvedené sypké ingredience a do důlku přidejte:

  • 2 velká nebo 3 malá vejce

  • polévkovou lžíci vepřového sádla

  • 3 polévkové lžíce medu

Dbejte, aby vše bylo předem připraveno v pokojové teplotě. Zpracujte těsto nejdříve vařečkou a následně vyhněťte v míse nebo na vále rukama. Nechte odpočinout jeden den v chladnu, nejlépe týden až dva.

 

Muzika z ovocných křížal:

  • větší hromádku sušených jablek

  • menší hromádku sušených hrušek

  • nejmenší hromádku sušených švestek

Na dochucení: rozinky (můžou být namočené v rumu), sekané ořechy, mandle, strouhaný perník, koření — vanilka, drcený hřebíček, skořice.

Pracovní postup:

1) Křížaly opláchněte studenou vodou, zalijte čistou do ponoření křížal a nechte nabobtnat do druhého dne.

2) Sceďte přes síto a velké křížaly očistěte, nakrájejte na menší kousky do hrnce, vypeckujte švestky, zalijte nálevem z křížal, přidejte dle chuti celý nebo drcený hřebíček, skořici a dejte vařit do rozvaření.

3) Rozmixujte tyčovým mixérem (dnešní velká výhoda, dříve se pasírovalo přes síto), přislaďte medem, rumem (pro dospělé) a základ máte připraven. konzistence odpovídá nám tak dobře známé přesnídávce)

TIP: Při větším množství můžete do zásoby i zavařit do připravených čistých sklenic.

4) Dále ochutíme rozinkami v rumu, sekanými ořechy, mandlemi a zahustíme strouhaným perníkem. K vánočce necháme den uležet.

Sakrajda s muzikou

Pracovní postup:

1) Perníkové těsto rozválíme na pomoučeném vále na délku plechu a tloušťce cca 3-4 mm.

2) Posypeme strouhaným perníkem, pomažeme základem muziky, přidáme rovnoměrně rozinky v rumu, sekané ořechy.

3) Z každé strany do středu zavineme.

4) Pomašlujeme bílkem, ozdobíme mandlemi a dáme péci do vyhřáté trouby na 170-180 °C a hlídáme dopečení, jako u perníčků.

Nechte v chladu uležet a krájejte na 2 cm plátky. Dobrou chuť!

 

Odpověď:

Typické vánoční koření je: A) vanilka, B) hřebíček, C) skořice, D) badyán

Koření do perníku se používal B) pepř.

Národní muzeum v přírodě

Úvodní stránka