Tučný čtvrtek - den dobrého jídla a pití

Na hlavní masopustní veselí je třeba se dobře připravit. Nejen výrobou masky do průvodu, ale také je třeba nějaké to občerstvení.

Tučný čtvrtek“ — tak se mohl nazývat den, který je věnován jídlu a dobrému pití. Vždyť po ukončení masopustu začíná dlouhé postní období. A tak na stolech nechybělo vařené maso, smažené koblihy či šišky.

Nabízíme recept na zubrnickou zelňačku:

Řízná zelnačka s masovým vývarem a křížalami

Základem je kvalitní, nejlépe domácí kysané zelí, které má tzv. dobrý říz (nikdy NE sterilované v nálevu!).

Dále budeme potřebovat:

  • vepřová žebírka na masový vývar

  • kořenová zelenina mrkev, petržel, celer a cibule

  • celé nové koření, celý pepř, bobkový list, libeček, sůl

  • směs ovocných křížal jablek, hrušek a švestek

  • sušené hřibovité houby

  • pikantní a jemná klobása

  • hladká mouka, voda a kvalitní smetana na šlehání, ne na vaření

  • 3 hrnce, kvedlačka, vařečka a síto

Postup:

  • do velkého hrnce dáme vařit žebírka s očištěnou kořenovou zeleninou, oloupanou cibulí a kořením, osolíme a vaříme od studené vody, přivedeme k varu, ztlumíme a pod pokličkou necháme klokotat 1,5 až 2 hoďky, takto si připravíme vepřový vývar

  • do menšího hrnce opláchneme sušené houby, zalijeme vodou a pozvolna povaříme do měkka

  • do posledního hrnce vložíme zelí bez láku, nepropíráme čistou vodou, ale ponoříme zelí do studené vody, přidáme směs ovocných křížal a vaříme se zelím do měkka

  • vepřový vývar scedíme a zalijeme s ním povařené zelí s křížalami, přidáme houby i s houbovým vývarem, nakrájíme zeleninu a očistíme maso z žebírek, nakrájíme na kolečka klobásy, vše přidáme do hrnce a povaříme

  • z hladké mouky a studené vody kvedlačkou vymícháme klektánek, zahustíme s ním polévku a necháme povařit s občasným mícháním vařechou cca 10 minut. Odstavíme a zjemníme kvalitní smetanou

  • nejlépe chutná odpočatá do druhého dne a podáváme s krajíčky osoleného chleba

Tipy a rady:

  • lák z kysaného zelí ponechte stranou pro případné dochucení, jinak ho můžete vypít

  • pokud chcete polévku bez masového vývaru, ze zeleniny si připravte zeleninový vývar, ale nevařte zeleninu společně se zelím, bude tvrdkavá, vždy zvlášť i houby a vylepšíte jí přidáním másla a sekanou zelenou petrželkou

  • přidáním křížal do zelí a společným vařením, křížaly zelí příjemně zjemní a ochutí

Dobrou říznou chuť !!!


Národní muzeum v přírodě

Úvodní stránka