Čtvrtá adventní neděle (20. prosinec)

Přípravy na vánoční čas vrcholí. Kromě shánění stromku, nakupování potravin pro štědrovečerní večeři, můžeme ještě péct i cukroví. Pro plnění úkolů si nezapomeňte zapálit čtvrtou, tedy poslední adventní svíčku.

Úkol:

Vánoční stromek patří v současné době k samozřejmostem. Nezřídka se v našich domovech rozsvítí i umělý. Připomeňme si však, že v českých zemích se začíná rozšiřovat až od poloviny 19. století. Víte, jaký druh vánočního stromku je tradiční?

  1. Modřín a dub

  2. Tis a buxus

  3. Smrk a jedle

Cukroví:

Málokdo o vánočních svátcích odolá a neochutná cukroví. To se ale objevuje na štědrém stole až od začátku 20. století. Nejstarší recepty používají tradiční materiál jako je máslo, sádlo, ale i ořechy. Jaké ořechy se používaly k přípravě vánočního cukroví z vlastních zdrojů našich oblastí?

  1. Vlašské a lískové ořechy

  2. Kešu a para ořechy

  3. Kokos a pistácie

Pokrmy:

Na štědrovečerní stůl správně nepatří maso. Jako postní jídlo je však povoleno rybí maso. Víte, které je považováno za tradiční štědrovečerní?

  1. Lipan

  2. Štika

  3. Kapr

 

Odpovědi:

C. Tradiční je u nás vánoční sromek smrkový, nebo jedlový.

A. Pro přípravu vánočního cukroví se používaly vlašské a lískové ořechy.

C. Za tradiční rybu pro štědrovečerní večeři je považován kapr.

Národní muzeum v přírodě

Úvodní stránka