Bramborová sobota na Veselém Kopci
V sobotu 4. října se na Veselém Kopci uskuteční program s názvem Bramborová sobota. Program je připomínkou tradice pěstování a využití brambor na Českomoravské vrchovině. Na jeho přípravě muzeum spolupracuje s Výzkumným ústavem bramborářským v Havlíčkově Brodě a Zemědělskou a.s. Vysočina. Díky tomu si budou návštěvníci moci v sousedním Dřevíkově zakoupit v zemědělském družstvu brambory ke konzumaci a uskladnění.
„V rámci programu se můžete na Veselém Kopci dozvědět spoustu zajímavých informací o pěstování, šlechtění, uskladnění i použití brambor a od 10.00 hodin do cca 15.00 hodin také ochutnat bramborová jídla, připravená podle tradičních lidových receptů, které muzeum získalo od vesnických hospodyněk, například bramboráky, krupičník, patro, šišky s mákem, špalíčky s cibulkou a další dobroty. Kromě toho můžete ochutnávat různé druhy brambor, které byly vypěstovány v okolí Veselého Kopce, a nebudou chybět ani křupavé brambory upečené v ohníčku,“ uvedla Ilona Vojancová, vědecko-výzkumný pracovník muzea.
Pro šikovné děti a jejich rodiče bude připravena malá tvořivá dílna, v níž mohou zhotovit hračky z brambor tak, jak to dělaly děti v minulosti. V prodejně s upomínkovými předměty bude k dostání i výtisk brožury s recepty na tradiční bramborové dobroty. Speciální jídla bude vařit také Hospoda Na vejměnku v areálu muzea. V doprovodném kulturním programu vystoupí soubor Vysočina z Hlinska a AndulaDuo z Tábora.
Areál muzea v přírodě na Veselém Kopci je pro návštěvníky otevřený od 9.00 do 17.00 hodin. Areál Veselého Kopce je pro návštěvníky otevřen do konce října úterý – neděle. Ve výstavních prostorách Statku z Mokré Lhoty mohou návštěvníci zhlédnout výstavu Uzlík sem, uzlík tam aneb Síťování na Horácku.
Recept:
Patro, brambory zapečené s jablky
Suroviny (na 4 porce): 800 g brambor, 700 g jablek, máslo, sůl, pepř
Na přípravu potřebujeme brambory a jablka (mohou být i kyselejší). Brambory uvaříme, můžeme je vařit i ve slupce. Mezitím jablkům okrájejte slupku, zbavte je jadřinců a nakrájejte je na plátky. Vychladlé brambory krájejte na plátky. Na vyšším plechu, který vymastěte máslem střídejte vrstvu brambor s vrstvou jablek (končete vrstvou brambor). Vrstvy vždy posolte a opepřete, střídavě dejte i kousky másla. Připravené patro pečte ve středně vyhřáté troubě, dokud jablka nezměknou.
Můžete podávat jako hlavní jídlo, ale také jako přílohu k masu.
Zpracovala:
Ing. Petra Valíčková
pracovník vztahů k veřejnosti
Národní muzeum v přírodě, příspěvková organizace
Tel.: 571 757 143
Mob.: 778 112 577
Národní muzeum v přírodě, příspěvková organizace, vzniklo koncem roku 2018 a sdružuje čtyři muzea, dvě z nich jsou v Čechách a dvě na Moravě. Jejich poslání je dokumentovat, ochraňovat a uchovávat více než dvě stě let historie lidového stavitelství a přibližovat způsob života na venkově. Každé z nich odráží kulturu jiného regionu a je proto jedinečné.